Volume 2

Page 626

Previous Go to page Next

Translate this page using Google Translate

דבורה קורובקוב

נולדה בעקרון בי"ג ניסן תרמ''ז (1887), לאביה יחזקאל , ממייסדי המושבה, ולאמה זלטה-לאה לבית לוין. את חינוכה קיבלה מפי המורים יהודה גור (גרזובסקי) ואריה הורביץ.

בט"ו אלול תרס''ה נישאה לבנימין קורובקוב, ממייסדי באר-טוביה, ועברה למושבתו. כאן נגלתה בעקרת-בית למופת וכאשה מסורה וחרוצה. ביתם המסודר משך אליו לב אורחים ומשקם הלך והשתכלל. לפתע פגע בה אסון קשה עם מות בעלה מדלקת-ריאות בכ"ו ניסן תרס"ט.

נשארה אלמנה צעירה עם ילד בן שלש, ילדה בת שנה והיא עצמה במצב הריון. אולם לא נשברה מעוצם האסון, אלא הוסיפה לנהל את המשק ואף הכניסה בו שכלולים ויחד עם זה גידלה וחינכה את הילדים. ביתה היה בית ועד לשוחרי תרבות ותרמה את תרומתה להגברת הצביון העברי של המקום.

בימי מאורעות תרפ"ט, כאשר הפורעים שילחו אש והחריבו את רוב בתי באר-טוביה, היה ביתה אחד האחרונים שנשאר עומד על תלו בקצה המושבה והיא ישבה בו יחד עם שרידי חברי ההגנה. לאחר שרוב תושבי המושבה עזבוה והצפיה לעזרה היתה לשוא, נאלצה גם היא לעזוב את באר-טוביה ואת משקה בו השקיעה כל כוחות עלומיה ועברה לגור לרחובות.

צאצאיה: מנחם, מרים אשת צדוק מלר (עקרון) וימימה אשת מרדכי וולטשר (מכונאי בנהלל).

יוסף סגלביץ

נולד בפינסק (רוסיה הלבנה), בתרכ"ז (1867), לאביו אהרן-משה ולאמו רייזל . למד ב"חדר" וקיבל חנוך יהודי מסורתי. מפינסק עבר ליקטרינוסלב ושם נצטרף לתנועת חובבי ציון. החליט להיות בין המגשימים ועלה לארץ בתרמ"ה.

בבואו לארץ נתנסה בגלגולים שונים. תחילה עבד בכרמיהם של פפירמייסטר ואוסטשינסקי בראשון-לציון. עבר ללוד ועבד בבית-הבד של יוסף פינברג. אבל החיים בלוד הערבית לא היו לפי רוחו והוא חזר לראשון-לציון ונתקבל לעבודה כמסיק ביקב המקומי. עם הווסד אגודת-הפועלים הראשונה ברחובות החליט לעבור לשם והסתדר כמנהל עבודה אצל משפחת דונדיקוב בכרמים.

אח"כ שימש במשך שנה משגיח על אחוזת שפרק בגדרה ואחר שקיבל 50 נפוליון זהב פיצויים על פיטוריו לפני המועד הקבוע, פתח חנות-מכולת בגדרה.

נשא לאשה את שרה בת ישעיהו הנקין וביתם היה בית-ועד לצעירי המושבה ולאורחים שנזדמנו למקום. הרבה לעסוק בעניני צבור, היה ממפיצי השקל, מעסקני הקק"ל וממפיצי ספרי "תושיה". דובר אמת ומכובד בגלל ישרו ורוחב-לבו.

מת משבץ-לב בח' ניסן תרצ"ד. הניח בת יחידה, שושנה אשת שרגא אבינדב.

ד"ר חיים יעקב דויד (שוב)

נולד בכפר טיצקאני, ליד מוינשטי, רומניה, ט"ו אלול תרל"ט (1879), לאביו ר' משה דוד שוב (יענקוביץ), רבהפעלים ביסוד המושבות ראש-פנה ומשמר הירדן ותחית הגליל העליון בחומר וברוח ואיש-אמוניו של הרצל ובןלויתו בביקורו בארץ, ולאמו שרה הינדה .

בן שלש בא ארצה עם אמו בסוף שנת תרמ"ב והשתקעו בראש פנה שיסד אביו. עד שנתו ה-11 נתחנך עלידי אביו, שהיה אז מנהל בית-הספר במושבה, ותלמוד למד ממורה פרטי. אח"כ למד שנתים ביפו בביה"ס של כי"ח אצל המורים מאיר בלקינד, יהודה גרזובסקי (כיום: גור) והמנהל מר אנג'ל . בן 14 נסע לאיסטמבול, התכונן אצל מורה פרטי לכניסה לגימנסיה הממשלתית ובן 18 גמר אותה בהצטיינות. נסע לפאריס, למד באוניברסיטה והוסמך כדוקטור לרפואה והשתלם גם בריפוי עינים. שם נשא לאשה את אסתר בת הרב ר' מרדכי סגל , אחות הד"ר יעקב סגל, ממשפחה מיוחסת בצפת.

בדרך ארצה ישב זמנית באלכסנדריה של מצרים ועסק ברפואה. שם התמסר לפעילות צבורית, לעזרה לי

APA citation

Tidhar, D. (1947). Entsiklopedyah le-halutse ha-yishuv u-vonav (Vol. 2, p. 626). Retrieved from https://www.tidhar.tourolib.org/tidhar/view/2/626