Volume 7

Page 2775

Previous Go to page Next

Translate this page using Google Translate

אהרן בכל הדרכים ואף ע"י הצירות הבריטית - ללא הצלחה - מגיעה אליו הידיעה כי אהרן הגיע לונדונה. בעזרת לורינג כריסטי, מזכירו של בורדן, ראש ממשלת קנדה באותה תקופה, מצליח אלכסנדר להגיע ללונדון דרך קנדה. בלונדון הוא למד, שאהרן נמצא במצרים. הוא אינו מאבד את זמנו ומפליג בעקבות אהרן לאלכסנדריה, בינתיים יוצא אהרן לאנגליה, ושני האחים נפגשים במלטה. פגישה זו, שהגורל היה לה כאילו שותף, נחקקה עמוק בנפשו של אלכסנדר . באותו מעמד מוסר אהרן לאחיו פרטים על מצב עבודת המחתרת, פרטים על מות אבשלום במדבר, על שרה העומדת בראש הפעולה בארץ, ואהרן ממשיך בדרכו לאנגליה, ואלכסנ דר למצרים. הוא נרתם מיד לעבודת האינטליג'נס במחיצת וינדהם דידס, ג'ילברט קלייטון, שכבר אז בלטו כאישים חשובים בעיצוב הפוליטיקה של בריטניה במזרח התיכון.

בינתים ומצב הקבוצה הפעוטה של "נילי" בארץ מחמיר והולך. אבשלום כבר לא היה בחיים. בנפלו שדוד במדבר ע"י כדורי להקת בדואים, בדרך נסותו להגיע לחזית האנגלים, ואילו נעמן בלקינד (ראה כרך ה', עמוד 2288) נאסר בנסותו לעבור מצרימה דרך המדבר. גל של מאסרים הציף את הארץ וסכנת השמדה טוטלית רחפה על הישוב. הדים מן הנעשה הגיעו גם למצרים. אלכסנדר מנסה לשכנע את האינטליג'נס הבריטי לשלוח אניה לחוף עתלית ולהוציא בעוד מועד את אנשי "נילי" הצפויים למות בטוח.

כשבסופו של דבר זז הצבא האנגלי והחזית התורכית נשברת בדרום הארץ, צועד אלכסנדר עם הצבא הכובש. חדרה, ואחריה זכרון יעקב רואות אותו במדי לפטננטראשון, נכנס אליהן בראש פלוגת הצבא המתקדם. מכאן ואילך הוא פעיל מאד במחלקת האינטליג'נס, בשותפות עם חברו לעבודה הקפטין מקרורי ובראשותו של קולונל ריצ'ארד מיינרצהגן. כשהצבא מגיע לחלב (ארם-צובא), מקדיש אלכסנדר את זמנו לגילוי מחבואו של חסן בק המפורסם, רופא וקולונל שניהל בנצרת את החקירה המוקדמת של החשודים והנאשמים, עינה אותם בסדיזם לא יתואר, והיה אחראי למותו של ראובן שורץ ולעינוייהם וסבלותיהם של שרה (ראה כרך ה', עמוד 2340), אביה הישיש, אחיה צבי (ראה כרך ו' עמוד 2582) ורבים אתרים. אלכסנדר אוסר אותו ומוסרו לשלטונות. בית דין צבאי פוסק לו 15 שנה עבודת פרך. חסן בק לא ריצה עוונו במשך תקופה ארוכה. ב-11.11.20 נענה אלכסנדר בשם אביו ואחיו צבי, שעונו ע"י הנ"ל, לבקשת הנציבות העליונה ומבקש חנינה, בסימו - "איש לא יוכל להענישו דיו על כל אשר עשה - ולאלהים הנקמה".

יש לציין כי עם תחילת כבוש הארץ (הצבא הכובש נעצר עדין בקו הירקון) דאג אלכסנדר למגע ישיר בין השלטון הצבאי לבין הישוב ע"י ארגון ועדת סיוע רשמית, שבראשה עמד הקפטן מקרורי כמו"כ לובה שניאור סון, חבר נילי, מחדרה (ראה כרך ב', עמוד 841) והוא עצמו אחד מחבריה. ועדה זו נקראה "ג'ואיש קומיטי".

בימי המערכה על הארץ צויין אלכסנדר פעמיים בפקודות יום של המצביא הראשי גנרל אלנבי, ונתכבד ב"מסדר השרות המצוין" (די.אס.או) במעמד הגדוד העברי הראשון, בחיפה, ולאחר מזה נענד באות זה ע"י המלך ג'ורג' החמישי בארמון בוקינגהם. צוין אז בעתו נות כי באות זה זכה אך לעתים נדירות קצין בדרגתו (סגן) של אלכסנדר (ומה גם שבאותה תקופה היה עדיין נתין עותומני) וכי אך קצינים מדרגת רב-סרן ואילך קבלוהו.

APA citation

Tidhar, D. (1956). Entsiklopedyah le-halutse ha-yishuv u-vonav (Vol. 7, p. 2775). Retrieved from https://www.tidhar.tourolib.org/tidhar/view/7/2775