Volume 18

Page 5391

Previous Go to page Next

Translate this page using Google Translate

ביקר פעמים רבות בארץ.

תומך במגביות השונות למען ישראל וצה"ל.

חבר בית הרופא הקשיש בחיפה. President A.P.F. )American Phipicians Fellowship. חבר האקדמיה לרפואה בירושלים.

משנת 1947: רופא, מנהל "דוקטורס הוספיטל" במונטריאל (קנדה).

חיים (שארל) קמיניץ

נולד בירושלים, בשנת תרמ"ד (1884).

לאביו בצלאל אברהם קמיניץ (יליד ירושלים, ראה כרך ראשון, עמוד 507. בן ר' אליעזר ליפמן בן הרב מנחם מנדל בוים מקמיניץ, מחבר הספר "קורות העתים", שעלה לארץ בשנת תקצ"ג (1833), בעל המלון הראשון בירושלים) ולאמו חנה גרונה בת ר' משה ליב הלוי מפינסק (שעלתה לארץ בילדותה עם אמה. חנה נפטרה בתל-אביב, ח' טבת תרע"ח 23.12.1917. היתה עסקנית במוסדות הנשים לעזרת חולים, גמילות חסדים וכו' בימים ההם).

קיבל חינוך מסורתי וכללי בבי"ס "למל" בירושלים של חברת העזרה מגרמניה ובביה"ס "האליאנס" (כל ישראל חברים) ביפו.

בצעירותו עברה המשפחה ליפו, ואביו פתח בית מלון מודרני בשם "קמיניץ יפו-חברון", שבמשך הזמן נודע בשם מלון "קמיניץ" ברחוב בוסטרוס ביפו. בתי מלון היו בירושלים ובחברון. ובזמן העונה של התיירים אף החזיקו מלון ביריחו, שבו היו מקימים אוהלים לשכן בתוכם את התיירים. הם היו קשורים בחוזים שנתיים עם חברת הנסיעות והתיירות "קוק" העולמית המפורסמת, בירושלים נוסד המלון ע"י סבו ודודו מרקוס.

בית המלון קמיניץ היה כעין "הילטון" בזמננו. בספר שבו רשמו האורחים את רשמיהם על המלון: העסקן מרדכי בן-הלל הכהן (ראה כרך שלישי, עמוד 1114) אשר גר במלון בשנים תר"ן ו-תרנ"א (1890 ו-1891) יחד עם מנהיג חובבי ציון טיומקין , רשם גם בספרו "חיי" ובו הוא מעודד נסיעות וביקורים לארץ הקודש, כי הפעם אין למבקר בארץ מה לדאוג למקום מגורים מהודר, במלון טוב לפי הדוגמא האירופית, כי בתי המלון של "קמיניץ" עונים לכל הדרישות של נקיון, נוחיות ואוכל אירופי. המלון בירושלים, נפתח בהתחלה בעיר העתיקה, לאחר-מכן עבר לבניין יעקב ואלירו (ראש משפחת ואלירו בירושלים, ראה כרך שני, עמוד 846) שבו התקיים בית הספר האליאנס. בבניין זה, היה מספר רב של חדרים, אח"כ עבר לבניין גדול, הידוע ברחוב יפו עם הגן היפה בחזיתו. מבית זה עבר המלון במורד רחוב יפו - מול "מלון פאסט" (לאחר מכן הוחרם הבניין ע"י הממשלה התורכית וסידרו בו בית חולים צבאי) זהו אותו בניין שבו נפתח אח"כ הדואר התורכי והממשלה הבריטית המנדטורית (אחרי כיבוש הארץ) המשיכה להשתמש בו כבית דואר מרכזי.

עם הולדת הבן חיים עברו ההורים ליפו ופתחו בית מלון אשר שכן בפרדס במבואות יפו (ע"י ביה"ס מקוה ישראל). באותה סביבה גרו כמה משפחות יהודיות, אחת מהן - משפחת מזכיר חובבי ציון ועסקן ישובי ידוע בימים ההם, ה' יצחק אייזיק בן טובים ז"ל (ראה כרך שני, עמוד 595), לאחר מכן עבר המלון למושבה הגרמנית שליד יפו, ע"י ביתו של הבארון אוסטינוף (ליד השער העורפי של המושבה). מכאן עבר המלון לרחוב בוסטרוס כנ"ל והתקיים עד יום סגירתו (1924).

בשנת 1898 ביקר ד"ר תיאודור הרצל בארץ, במטרה להפגש עם קיסר וילהלם השני מגרמניה, והרצל התאכסן אז במלון קמיניץ. ביום 2.11.1898 נפגש הרצל עם הקיסר וילהלם ליד מקוה ישראל (פרטים בדבר פגישותיו של הרצל עם וילהלם ראה בכרך רביעי, בעמודים 1560-61).

ד"ר הרצל בעמדו על המרפסת של המלון ובהשקיפו ממנה על הסביבה צולם ותמונה זו משמשת זכרון לביקורו בארץ.

כשגדל נתן יד להוריו בהנהלת המלון. המלון התפרסם מאוד בחו"ל והם התיידדו עם ראשי ממשלת

APA citation

Tidhar, D. (1969). Entsiklopedyah le-halutse ha-yishuv u-vonav (Vol. 18, p. 5391). Retrieved from https://www.tidhar.tourolib.org/tidhar/view/18/5391